Život me naučio…

Život me je naučio da je uz mene jedino Allah. Kad posrnem, On me ispravi, a kad se razbolim, On me izliječi. Kad osiromašim, On me učini bogatim, a kad pogriješim, On mi oprosti. Ljudska solidarnost sa mnom prividna je i površna, pa se rijetko oslanjam na ljude. Pouzdajem se samo u Allaha, dž.š.!

Život me je naučio da življenje u rahatluku, učmalosti i raskoši kao plod ima propast, kajanje i neuspjeh, a život ispunjen trudom, borbom i strpljenjem  ima kao plod pobjedu, slavu i uspjeh. Izaberi kakav život želiš!

Naučio me je život i da se razum prestaje razvijati onog momenta kada prestanemo čitati i razmišljati. Nema ništa novog niti korisnog u životu onoga ko ne čita. Ko napusti stjecanje znanja, ubrzava svoj nestanak. Shvatio sam mudrost zašto je prva riječ Objave bila: “Čitaj!”

Život me je naučio i da posljedice naše zavisti prema drugima, naše mržnje prema drugima i srdžbe zbog njihovih postupaka ne dostižu do njih. NAS PRŽI VATRA TIH OSJEĆANJA! MI SMO ŽRTVE, NE ONI! Smilujmo se sebi prije nego što se smilujemo drugima!

Naučio me je život da kolebanje znači neuspjeh, a strah od poteškoća kraj. Hrabro promišljeno napredovanje  je blistava pobjeda, a najveća riznica u ovom životu je strpljenje.

Život me je naučio da ne korim nikoga osim sebe. Samo sam ja uzrok svih svojih promašaja, samo sam ja odgovoran za svoje pogreške.  Nemam pravo optuživati druge za svoje pogreške… Samo ja pišem svoju životnu priču, ja sam heroj svojih postignuća i plaćam račune svojih pogrešaka!

Naučio me je život i da se ne opterećujem odgovaranjem svojim kritičarima jer će mi život uludo proći. Najbolji odgovor zavidljivcima jesu uspješna i plodonosna djela.

Obaveza mi je da ignoriram njihove prigovore i ustrajem na svom putu, kao da nisam ništa ni čuo ni vidio. Spoznao sam da mi je to najkorisnije i za ovaj i za budući svijet.

Autor: Dr. Aid el-Karni