Ustraj do kraja u ibadetu, možda te Allahova milost dostigne u zadnjem satu ramazana

Ustraj do kraja u ibadetu, možda te Allahova milost dostigne u zadnjem satu ramazana

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Prenosi se da je Jahja ibn Muaz u svojim munadžatima i skrušenim dovama govorio:  ”Allahu dragi, kako si samo plemenit! Ako je riječ o ljudskoj pokornosti, Ti je danas obilato nagrađuješ, a sutra (na Sudnjem danu) primaš je kao dobro djelo. Ako je riječ o ljudskim grijesima, Ti ih danas pokrivaš, a sutra ih opraštaš. Mi smo u pokornosti između Tvoga obilatog darivanja i primanja dobrih djela, a u griješenju smo između Tvoga pokrivanja naših grijeha i oprosta.”

Stoga, budimo vjernici optimisti, a ne pesimisti i očajnici u pogledu Allahove milosti. Kada vjernik pesimista doziva Allaha, riječima: ”Ja Rabb!”, i kada vjernik optimista doziva Allaha, riječima: ”Ja Rabb!”, razlika između njihovih riječi je kao razlika između nebesa i Zemlje, iako izgovaraju iste riječi i klanjaju u istom safu u džamiji. I iskoristimo preostalo vrijeme mubarek mjeseca ramazana da se ne bismo kajali zbog onoga što smo propustili.

Rekao je Ibnul-Dževzi: ”Kada se približava kraj utrke, konj ulaže posljednje atome snage da pobijedi. Ne dozvoli da konj bude pametniji od tebe. Ta, djela se cijene prema završecima.”

Ibn Tejmijja je govorio: ”Poenta je u potpunom kraju, a ne u nepotpunom početku.”

Prenosi se da je Hasan el-Basri rekao: ”Popravi ono što ti je ostalo od života, bit će ti oprošteno ono što je prošlo. Iskoristi ono što ti je ostalo od života, jer nikada ne znaš kada i gdje će te dostići Allahova milost.”

Mi kažemo: ”Iskoristi ono što je ostalo od ramazana u ibadetu i dobrim djelima, možda te Allahova milost dostigne u zadnjem satu ramazana. I ne trudi se da otkriješ znakove noći Lejletul-kadr, već se trudi da sve noći u zadnjoj trećini ramazana provedeš u ibadetu. Neka ti ne bude jedina preokupacija u noći Lejletul-kadr da zaradiš što više sevaba, već i da ti Allah poveća stepene i ugled kod Sebe, da preko tvojih iskrenih dova promijeni tvoju sudbinu i odredbu na bolje, jer dova mijenja sudbinu.”

Neko je upitao pobožnog muslimana: ”Ako je istina da nas pogađaju strjelice sudbine koje na nas baca tvoj Gospodar, kako onda da se spasim?” Pronicljivi musliman mu je odgovorio: ”Budi na strani Onoga ko šalje strjelice sudbine i bit ćeš spašen.”

Gospodaru naš, kao što naše oči budiš iz sna, probudi naša srca iz nemara! Kao što nam daruješ svjetlo zore u svakom danu, osvijetli naša srca svjetlom Tvoje upute!

Saff.ba