TEFSIR SURE El-FELEK (SVITANJE)

l. قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ “Reci: Utječem se Gospodaru svitanja” – “felek” u originalnom tekstu označava jutro, jer se jutro rascijepi iz noći. Rečeno je: To je sve što nastane rascjepom svega što je Allah stvorio, kao što su životinje, zrnevlje, košpice, sve vrste bilja i sl. Rečeno je: Ovim se želi ukazati da je On moćan ukloniti ove velike tmine od čitavog svijeta, te da je moćan da od onoga ko se Njemu utječe odvrati sve čega se plaši i pribojava.

2. مِن شَرِّ مَا خَلَقَ “od zla onoga što On stvara” – tj. utječem se Allahu od zla svega onoga što je stvorio od svih stvorenja.

3. وَمِن شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ “i od zla mrkle noći kad razastre tmine” –  tj. utječem se Njemu od zla noći kada ona dođe. Rekli su: Noću izlaze divlje životinje iz svojih skloništa, kao i gmizavci iz svojih staništa, te sljedbenici zla kreću u igru i zabavu i nered.

4. وَمِن شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِي الْعُقَدِ “i od zla onih koji u čvorove pušu” – tj. utječem se Njemu od žena koje se bave magijom zato što one pušu u končane čvorove kada njima žele opsihriti.

5. وَمِن شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ “i od zla zavidljivca kad zavist ne krije” – zavist označava želju da nestane blagodati koju je Allah dao onome kome se zavidi.