Sve se može kad se hoće

Razgovor sa mladićem: Sve se može kad se hoće

Sigurno ćeš reći da je neki tvoj vršnjak dobar vjernik, daleko od stranputice i velikih grijeha, samo zato što živi u porodici u kojoj se poštuju islamski principi, i roditelji uče svoju djecu dobru, čestitosti i moralu, a ti to ne možeš jer živiš u sasvim drugačijim okolnostima, u porodici ogrezloj u grijesima, u kojoj se ne zna za dobro, ili u kojoj dobro rijetko boravi, i da je izlazak iz tih okvira gotovo nemoguć, no nisi u pravu.

Bili su kao i ti, a sada su …

U širokom krugu povratnika islamu i njegovim principima nalazi se znatan broj mladića tvog kova, kojima spomenute okolnosti nisu bile prepreka da se odazovu Božijem pozivu i pozivu Njegovog Poslanika, i koji su sa najtežih oblika zablude i grijeha prešli na pokornost i slijeđenje Pravog puta. Štaviše, neki od njih bili su kolovođe zla i navođeni su kao primjeri koji se nipošto ne bi smjeli slijediti, a onda odjednom… Odgovorno tvrdim da su ti takvi primjeri poznati, i da ih imaš nadohvat ruke, među tvojim rođacima, poznanicima i školskim kolegama. Neki od njih hvalisali su se grijesima, bez ikakvog straha gazili Božije granice, zabrane, skoro nikada nisu uradili dobro djelo, a sada su dobročinitelji i pobožnjaci. Kako su oni mogli učiniti taj korak, a ti ne možeš? Nisi ni pokušao, a već si se predao. Zašto se potcjenjuješ? Zašto njih ne uzmeš kao vodilju u ovom važnom životnom koraku? Trzni se iz nemara i reci: ja to mogu, ja to hoću. Pridruži se lađi koja polahko napušta luku propasti i uplovljava u vode spasa. Onako, da se ne bi kajao.

Post je dokaz protiv tebe

Argument mladih ljudi da jednostavno ne mogu kontrolirati svoje prohtjeve niti natjerati svoju dušu na pokornost Allahu, dželle šanuhu, bliži je oholosti nego stvarnom činjeničnom stanju. Da su samo malo razmislili, ne bi ga nikada upotrijebili. Da li su oni čuli za post mjeseca ramazana? Ne samo da su čuli, nego su se mnogi od njih okušali u njemu, a neki su ga cijelog ispostili. Zar je to moguće? Jeste, pitaj ih, sa zadovoljstvom će ti pričati o tome. Cijeli mjesec dana, reći će ti, uspješno sam i bez ikakvih problema savladavao sve prepreke, sputavao dušu i njene prohtjeve i duhovno napredovao. Nije bilo lahko, ali sam uspio. Sve se može kad se hoće! Rano ustajanje, glad, žeđ, sustezanje od tjelesnih užitaka, ružnih riječi, neprekidno strahovanje od onoga što bi moglo pokvariti ili umanjiti vrijednost posta, čekanje iftara s velikim nestrpljenjem, gledajući u hranu i piće koji život znače, i sve ostale teškoće koje prate post, nisu ništa lakši od poštivanja islamskih ograničenja u svakodnevnom životu. Ako mogu ovo prvo, zašto ne bi mogli i drugo? Znači, kada čovjek nešto hoće, on to može i ostvariti, a kada neće, tražit će hiljade opravdanja samo da to ne uradi. Problem je u njemu, a ne van njega. Samo je to teško priznati. Šejtan uljepšava i olakšava zlo i ružnim predstavlja dobro i otežava ga na različite načine, a duša voli rahatluk, provod i slobodu.

Autor: Dr. Muhammed b. Abdullah ed-Duvejš