ŠTA KVARI POST

1. Ako se nešto svjesno pojede ili popije
Da nije dozvoljeno jesti i piti u toku posta ukazuju nam riječi Uzvišenog:”Jedite i pijte sve dok ne budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore; od tada postite sve do noći.”
Islamski učenjaci jednoglasni su u tome da osobama koje su obavezne postiti nije dozvoljeno svjesno jedenje, pijenje, spolno općenje u danima ramazana, i da to kvari post. Jelo i piće obuhvata sve vrste jela i pića, bez razlike bila štetna ili korisna, hranjiva ili ne, također, bez razlike o kojoj se količini radilo, maloj ili velikoj, i bez obzira bile unesene u tijelo kroz usta ili nos. Ako bi postač namjerno popio samo jednu kap vode, time bi pokvario post, po konsenzusu učenjaka.
2. Spolno općenje
Da nije dozvoljeno spolno općiti u toku posta ukazuje nam predanje u kojem se navodi da je jedan čovjek došao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao:”Propao sam.” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upita ga:”Šta te upropastilo?”” Općio sam sa suprugom u toku posta”, odgovori on… (Buharija i Muslim od Ebu Hurejre, r.a.)

Onaj ko namjerno (svjesno) spolno opći u toku posta, obavezan je da se iskupi na sljedeći način:
• da naposti taj dan,
• da oslobodi roba ako može, a ako ne može, treba da posti šezdeset dana uzastopno, a ako i to ne može, onda će nahraniti šezdeset siromaha.
3. Namjerno povraćanje

Ako bi povraćanje nadvladalo postača, tj. ako bi povratio nenamjerno, njegov post je ispravan, a ako
bi povratio namjerno, njegov post će biti pokvaren i obavezan je da naposti taj dan. Na to nam ukazuje hadis Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u kojem kaže:”Koga nadvlada povraćanje, ne treba napaštati, a ko namjerno povrati, neka naposti.” (Tirmizi od Ebu Hurejre, r.a., sa vjerodostojnim lancem prenosilaca, po ocjeni šejha Albanija)
Namjerno povraćanje obuhvata svaki vid izazivanja povraćanja: gledanje u ono što će izazvati povraćanje, mirisanje onoga što će izazvati povraćanje, stezanje stomaka, stavljanje prsta u grlo itd.
4. Masturbacija – onanisanje
Ako postač na bilo koji način prouzrokuje ejakulaciju, njegov post će biti pokvaren, bez obzira da li
to bilo prouzrokovano rukom, poljupcem, zagrljajem, pogledom, mirisanjem onoga što uzrokuje ejakulaciju
ili dr.
Na to nam ukazuje hadisi-kudsijj:”Moj rob ostavlja svoju hranu, piće i pohote (strasti) zbog Mene.” (Buharija i Muslim od Ebu Hurejre)Šejh Muhammed Salih el-Usejmin, r.h., spomenuo je da post ne bi bio pokvaren čovjeku koji bi, eventualno, doživio ejakulaciju zbog prvog pogleda, jer je u osnovi prvi pogled, koji se desi nenamjerno, dozvoljen. To potvrđuje hadisom Alije, r.a., u kojem se navodi
da mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,
rekao:”Neka ti poslije prvog pogleda ne uslijedi drugi
pogled, jer dozvoljen ti je prvi pogled (koji se desi
nenamjerno), a nije ti dozvoljen drugi.” (Ebu Davud sa vjerodostojnim lancem prenosilaca, po ocjeni šejha Albanija)
Šejh Usejmin, r.h., također je spomenuo da čovjek ne bi pokvario svoj post ako bi razmišljanjem izazvao ejakulaciju, zbog općenitosti hadisa u kojem stoji da ovaj ummet neće biti pitan za ono što mu duša došaptava sve dok ne progovori ili ne učini.
5. Hajz i nifas
Ako žena dobije hajz (menstrualni ciklus) nekoliko trenutaka prije zalaska sunca, njen post je pokvaren i obavezna je da naposti taj dan. Ženi u periodu hajza nije dozvoljeno da posti, a ako bi postila, njen post bi bio neispravan i obavezna je da naposti propuštene dane ramazana, kako se navodi u hadisu od Aiše, r.a:”-
Naređeno nam je da napostimo dane koje smo izostavile u toku menstrualnog ciklusa, a nije nam naređeno
da naklanjavamo propuštene namaze iz tog perioda.” (Buharija i Muslim)

Pripremio: putsredine.com