Skrušenost u namazu je najkraći put do uspjeha

Želiš li dostići vrhunac uspjeha u svom poslu, u studiranju, ili pak u svom društvenom životu? Rješenje se nalazi u Časnom Kur'anu. Naime, dvadeset godina učim suru El-Mu'minun koja počinje ajetom:”Ono što žele – vjernici će postići, oni koji molitvu svoju ponizno (skrušeno) obavljaju.”(El-Mu'minun, 1-2), i pitam se: Kakve veze ima uspjeh sa skrušenošću ili poniznošću? Nekada sam mislio da se ovaj ajet tiče uspjeha na Ahiretu, a ne na ovome svijetu, ali sam otkrio da se ovaj ajet odnosi također i na uspjeh na ovome svijetu.

Skrušenost je najkraći put do uspjeha u učenju ili radu ili u donošenju ispravnih odluka, kao što je i najkraći put do uspjeha u postizanju sreće na ovome svijetu. Ali kako to ostvariti i kakve veze ima skrušenost sa spomenutim uspjesima?

Prvo, psiholozi u svojim naučnim studijama o tajnama uspjeha kažu: Čovjek najviše gubi šanse za uspjeh u životu zbog poteškoće u razmišljanju (rasijanost misli) i nedostatka fokusa, te savjetuju da je čovjeku neophodna meditacija i gledanje u nešto, jer mu to pomaže u koncentraciji i donošenju ispravnih odluka.

Drugo, naučne studije potvrđuju da dugotrajna meditacija pomaže imunološkom sistemu u njegovoj aktivnosti, u pravilnom funkcioniranju i borbi protiv različitih bolesti. 

Dakle, uz meditaciju tijelo je zdravo a moždane ćelije aktivne, što pomaže u donošenju ispravnih odluka i povećanju šansi za uspjeh, s tim što treba naglasiti da je ono što naučnici nazivaju meditacija, zapravo skušenost koju vježbamo dok klanjamo namaz.

Treće, skrušenost u namazu znači duboko razmišljanje o značenjima kur'anskih ajeta koje učimo, jer kur'anski ajeti sadrže mnoga značenja koja u potpunosti mijenjaju čovjekov život nabolje.

Svemogući Allah nam naređuje da budemo čisti, pošteni, lijepog ponašanja, strpljivi, da činimo dobročinstvo našim roditeljima i drugim ljudima, a zabranjuje nam alkohol, razvrat i činjenje nereda na zemlji i zabranjuje nam nanošenje štete drugim ljudima, nemoral i sve što šteti našem zdravlju.

Nakon razmatranja i primjene ovih saznanja, vjernik postaje zdraviji, snažniji i uravnoteženiji, i to mu pomaže da postigne veći uspjeh na svim životnim poljima.

Četvrto, sva naučna istraživanja potvrđuju da održavanje čistoće tijela i čuvanje namaskih vremena (klanjanje namaza na vrijeme) čini vjernika aktivnijim i discipliniranijim. Također, skrušenost čini čovjeka sretnijim, ili, drugim riječima, skrušenost u namazu je jednostavan način liječenja i depresije.

Peto, skrušenost i poniznost prema Allahu, daje čovjeku povjerenje u samog sebe i mogućnost da uspije, jer je svjestan da je Allah s njim i da će mu otkloniti poteškoće i voditi ga pravim putem. I ovaj osjećaj čovjeku puno pomaže u uspjehu u radu i učenju.

Šesto, spomenuti kur'anski ajet povezao je tri temeljne stvari: vjerovanje – namaz – skrušenost. Vjera ili iman je djelo srca, namaz je djelo određenih dijelova tijela, a skrušenost je također djelo srca.

Ovdje primjećujemo da je Svemogući Allah dao veću važnost djelima srca kako bi nam pokazao da cilj namaza nije samo stajanje, pregibanje, padanje ničice, odnosno fizička aktivnost, već je cilj namaza povećati vjerovanje, ubjeđenje i skrušenost.

Stoga se trebamo zapitati: da li mi primjenjujemo skrušenost u našem životu, u namazu, u učenju Kur'ana, u zikru i dovama, te da li smo u ophođenju s ljudima skrušeni prema Allahu, tako da nas ta skrušenost čini saosjećajnim prema drugima i pomaže nam da činimo dobra djela.