Šejtanova zamka: „Mi smo samo prijatelji. I ništa više.“

„Ja sam mlada djevojka iz dobrostojeće porodice. Čitav sam svoj život vezana za vjeru i lijepog sam ahlaka, što mnogi mogu posvjedočiti. Ali sam, stjecajem okolnosti, upoznala jednog mladića. Htjela sam da mu pomognem jer je prošao kroz svašta u životu. Otac mu je umro, i on se morao brinuti za majku i rodbinu. Počeo se je družiti s lošim društvom i udaljio se od islama. Ja sam ga iskreno savjetovala (nismo komunicirali licem u lice, već preko mobitela i maila) i osjećala sam da je moja obaveza da budem uz njega. Naposljetku on se je upisao na fakultet i ostavio loše društvo. Potpuno se je promijenio. Njegova majka ga je pitala za razloge tolike promjene, i on joj je rekao za mene. Nakon toga, ona je pričala s mnom i zahvalila mi se na strpljenju i pomoći njenom sinu.

Jednog dana on je došao mojoj kući da me posjeti, i ne znam zašto – nisam oklijevala. Izašla sam da ga vidim, i OSJETILA SAM KAO DA MI JE BRAT. Proveli smo neko vrijeme zajedno i desilo se ono što nije smjelo. Sad on želi da dođe k mojoj porodici i da me zaprosi. Ali to nije moguće. Tri je godine mlađi od mene, i nismo čak ni iste nacionalnosti. JA SAM TRUDNA I MOLIM ALLAHA DA PRIKRIJE MOJ GRIJEH. Želim da se pokajem. Znam da sam pogriješila, i da ćete me žestoko kritikovati, ali mi je potreban neki izlaz iz ovog belaja.“

POUKE I LEKCIJE IZ OVOG ISTINITOG DOGAĐAJA

Ovo je pismo jedne sestre jednom od najvećih učenjaka današnjice, Muhammedu Salihu El-Munedždžidu, i objavljeno je na njegovoj stranici islamqa. Iz samog teksta se mogu uzeti brojne pouke, među kojima su:

1. Ovo pismo je pouka svima onima koji tvrde da je „prijateljstvo“ između muškarca i žene moguće i bezazleno. Koncept: „Mi smo brat i sestra u islamu i potpomažemo se u ime Allaha“ je šerijatski neispravan i može dovesti do kršenja brojnih Allahovih naredbi i zabrana, među kojima su: zabrana osamljivanja i kontaktiranja osoba suprotnog spola, zabrana obaranja pogleda, naredba čuvanja stidnih mjesta i čednosti muslimana i muslimanke. A molimo Allaha da popravi stanja sviju nas. Amin.

2. Ovo pismo je poruka svima koji smatraju da su takve „veze“ između muslimana i muslimanke šerijatski prihvatlijve ukoliko je njihova svrha davanje savjeta, potpomaganje, širenje Allahovog dina. Takve pitamo: kako je moguće potpomagati vjeru s stvarima koje je Allah zabranio? Koji god da imamo izgovor, ništavan je kad se usporedi s jasnim i nedvosmislenim šerijatskim tekstovima, kao i nažalost stvarnim događajima, poput slučaja ove sestre.

3. Ovo pismo je pouka svima onima koji tvrde da su muškarac i žena, vjernik i vjernica u stanju da kontrolišu svoje strasti, emocije i nagone duše. S protokom vremena početna distanca među njima nestaje i zalazi se u stvari koje islam ne odobrava. A toga se može sačuvati samo onaj kome je Milostivi podari Svoju zaštitu.

4. Ovo pismo je pouka svima onima koji shvataju olahko pitanja „prijateljskih“ odnosa između muškaraca i žena. Pitamo ih: koliko se je samo brakova tako raspalo, koliko vjernika i vjernica izgubilo svoju čednost, koliko je djece ostalo bez roditelja, koliko se ljudi samo udaljilo od Pravog puta?

KAKO ŠEJTAN ZAVODI LJUDE?

Nema sumnje, da je sestra iz teksta vodila brigu o tome da sačuva svoju čednost. Ali negdje na tom putu, upala je u šejtanovu zamku i polako, ali sigurno zanemarila svoje brige i opustila se. Dopustila je sebi da razgovara i priča s mladićem, savjetovala ga; a potom pristala da on dođe u njenu kuću. Nakon toga je pristala da ostane nasamo s njim. NAKON TOGA JOJ JE ŠEJTAN ULJEPŠAO SLIKU DA JOJ JE TAJ MLADIĆ POPUT BRATA.
A šta se onda desilo?

La ilahe illa Allah, počinila je zinaluk u svojoj sopstvenoj kući, s onim kojeg joj je šejtan predstavio kao njenog brata u islamu.

KOJA JE PRVA ŠEJTANOVA ZAMKA?

Prvi pogreška koju je ta sestra učinila, a molimo Allaha da joj oprosti, bio je čin RAZGOVORA S MUŠKARCEM KOJI JOJ NIJE MAHREM. Nakon toga se je nizao događaj za događajem, sve dok nisu počinili jedan od najvećih grijeha, molimo Milostivog da im se oboma smiluje. Doista, tu možemo vidjeti istinitost riječi Uzvišenog Allaha: „I što dalje od bluda, jer to je razvrat, kako je to ružan put!“ Kur’an, El-Isra, ajet 32.

Razmislimo, kako Allah u ajetu nije samo zabranio blud, već je zabranio i sve što vodi kao zinaluku. Sve što vodi k haramu je i samo haram. I cilj ajeta je da zabrani čak i najmanje djelo koje može dovesti do grijeha.

Dragi muslimani, mi živimo u društvu gdje se odnosi između muškarca i žene smatraju ciljem postojanja. Komunikacija između osoba suprotnog spola je postala normalna pojava. U školi i na poslu, mnogi od nas čak započinju razgovore s hajirli nijjetom, radi dobrobiti vjere. Ali kako vrijeme prolazi ti razgovori postaju sve opušteniji i „prijateljski“. Koliko su puta braća i sestre otpočeli neki hajirli projekat, a završili „flertujući“?

Danas postoje brojne društvene mreže i forumi koji mogu biti opasni po čovjekovu vjeru. Šejtan dolazi s izgovorima tipa: „To nije osamljivanje“; „Ne možete se vidjeti“; „Kako drugačije pomoći islam?“; „Danas je drugo vrijeme, nemaš izbora.“ Tim putem je internet postao izvor smutnje koji je brojne mladiće i djevojke odveo s puta koji vodi ka Allahu.

Tužna sudbina ove sestre je velika je opomena za sve nas. Samo zamislite, ako šejtan zavodi ljude koji se pridržavaju vjerskih načela, kolika je tek opasnost ako se ne držimo islamom propisanih granica?

Preveo i obradio: Nedim Botić

Izvor: n-um.com