SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – ODAZOVIMO SE VAPAJU JEZERA GAZIVODE!

Vođeni sloganom da je “Čistoća veliki dio vjere” danas je elhamdulillah započeta velika ekološka akcija čišćenja jezera Gazivode u organizaciji NVO “Put Sredine”,studenata, ribolovaca i građana iz Novog Pazara, Tutina i Rožaja. Odziv je mašallah bio veliki i oko 300 marljivih volontera izvadilo je 3000 džakova raznog smeća i otpada iz jezera. Zahvaljujemo se svim volonterima koji su se priključili jednoj od najznačajnijih ekoloških akcija u regionu! Zatekli smo da je stanje na našem jezeru više nego alarmantno, u fazi ekološke katastrofe i velikog pomora ribe. Urgentno je da se što prije angažuje sva raspoloživa mehanizacija specijalizovana za čišćenje vodenih površina koja postoji u našoj zemlji jer ljudstvo na terenu nema veliku produktivnost u rješavanju ove teške situacije.

Zato, pozivamo državu i sve relevantne faktore da se što prije uključe da SPASIMO JEZERO GAZIVODE koje je velikim dijelom uništeno i pretvoreno u ogromnu deponiju i gdje nisu u mogućnosti ljudske snage to da urade bez namenske mehanizacije. 
Pozivamo državu da obavezno pošalje čamce za čišćenje i što veću podršku ekoloških institucija koje su pri ministarstvu. Zahvaljujemo se na svestranoj pomoći Gradu Novom Pazaru i pozivamo upravu da zbog ozbiljnosti situacije pomogne najviše što može. Zahvaljujemo se i opštinama Tutin i Rožaje na pruženoj podršci i pozivamo ih da se uključe u najozbiljnijoj mjeri, jer se uzrokom njihovih deponija i desila ova ekološka katastrofa.

Molimo Uzvišenog da nam se smiluje i pomogne u rješavanju ovog velikog problema i da nam oprosti na svemu.

NVO “PUT SREDINE”