Postao si nemaran i uspavan?

Počeo si zaboravljati zikrove jutarnji, većernji i prije spavanja! Zapostavio si sunet namaze prije i poslije farzova, nije ostalo od njih osim možda sabaskih! Ne klanjaš namaze u džematu, a dobro je ako ih obavljaš u njihovom vremenu! Nema više dnevnog virda iz Kur’ana, niti noćnog namaza, niti dobrovoljnog posta! Halka Kur’ana ti je nepoznat pojam, o tedžvidu da i ne govorim! Šejtan te davno odgovorio od sadake…

Dani prolaze, sedmice, pa čak i mjeseci a da ne otvoriš knjigu ili poslušaš predavanje! Sijela se završavaju, skup se razilazi, bez da si spomenuo Allaha, zahvalio mu na blagodatima, i donio salavat na Poslanika, stomak se napunio što pravim što “mrtvim” ili “otovnim” mesom ogovaranja i prenošenja riječi, a nisi negirao i ukorio tu nevaljalštinu! Postao si zahid u sunnetima osim možda spoljašnim, sve ti je postalo halalom, nemaran si prema haramu!

Duha namaz da ti ne spominjem, postao kao hadž samo za onoga ko je u mogućnosti! Poraniti na džumu, čudna ti je to stvar! Ikamet ti je postao ezanom, učenje imama ikametom! Zijaret brata u ime Allaha ti je postao kao Hadž, jednom u životu, a dobro je ako bude jednom godišnje! A osmijeh bratu u lice, rijetka li je to valuta!

Mijenjao bi vlade i presjednike, popravljao bi društva, a ne možeš sam sebe da popraviš a gdje je porodica i bližnji! Najbitnije je da imaš komentar na sve, da znaš da daije ne rade svoj posao, da više provodiš vremena za fejsbukom nego za Kur’anom! Bolje ti ide hifz rekla kazala nego hifz Kur’ana! Jesi li ti zaista onaj koji mijenja ili si se možda ti promijenio a da to i ne osjetiš!?

dr. Sabahudin Selmani