Misionari hinduizma na našim prostorima

Piše: Ikanović Muhamed

Mi u Bosni i Hercegovini baš znamo da spavamo mirnim snom. Toliko vjerujemo “dobronamjernosti” drugih da bi nam se moglo i pozavidjeti na tome. Spremni smo bez imalo razmišljanja nasjesti na nečiju lijepu priču. I sve to smatramo normalnim trendovima koje nam nude neke “naprednije” strane, a mi smo ono kao malo “nazadni”, pa će nam to sigurno donijeti neki kulturni, duhovni ili drugi prosperitet.

Danas je veoma lahko plasirati neku besmislicu. Ne morate imati jake argumente, važno je samo da imate dobru priču, koja je lijepa za uši. Sročite nekoliko lijepih izraza i fraza, napravite smislenu priču, platite neki medij da vas dobro izreklamira i dobijete dobar “proizvod” za tržište.

Uglavnom se stvari kreću oko napretka, savremenosti, kulture, zdravog života i ishrane itd.

A ako želite da nekome naštetite, pogotovo ako se radi o muslimanu, dovoljno je reći da je terorista, fundamentalista, ekstremista, nazadan itd.

Uzmimo u obzir nekoliko stvari koje se dešavaju danas u svijetu. Koliko su samo ljudi zaneseni pričom o demokratiji! A svi smo svjesni šta se zločina uradilo pod zastavom demokratije. Ljudska prava i slobode, a šta se samo štete načinilo društvu s ovim lijepozvučnim riječima. Data su prava nemoralnim idejama i pojavama, razrušena je porodica, a sve više bolesti i pošasti javlja se u društvu.

Ženska prava, jedna je od lijepih fraza koja je prilično poljuljala temelje porodice i ugrozila položaj žene. Zanesene tom idejom, žene su počele da ulogu majke mijenjaju za karijeru, pa tako ostaju samostalne i same u svijetu vukova. Ti vukovi veoma dobro znaju slabost žene željne karijere i onda to počinju zloupotrebljavati. Na taj način žene bivaju izložene seksualnom zlostavljanju, mobingu i raznoraznim pritiscima, radu za manju platu i sl. Zato vidimo da je veliki broj žena zaposlen u industriji, na radnim mjestima koja su slabo plaćena, a radno vrijeme mnogo je duže.

Na ovome se ne završavaju slične metode zavođenja i rušenja zajednice i pojedinca. Naročito ako se radi o muslimanima.

Bošnjaci su suočeni sa još jednom opasnošću koja im se polahko uvlači u društvo i uzima sve više i više maha. To je pojava širenja hinduizma. Priča o ovome započinje pričom o zdravom životu, zdravoj ishrani i jogi, koja je put ka duhovnoj kontroli, samokontroli i sl. O čemu se radi pojasnit ćemo u narednim redovima:

“Za hindusa posebno se znanje stiče meditacijom praćenom disciplinom joge (yoga) i ponavljanjem misteriozne mantre ‘Om’.” (Wikipedija- Hinduizam)

Za izgovaranje ovih riječi Zakir Naik veli da se svrstavaju u širk – pripisivanje Allahu sudruga, jer je to dozivanje božanstva.

https://www.youtube.com/watch?v=HhXndmEd_2Y

Dobru karmu hinduisti postižu meditacijom i jogom. To su vježbe prilikom kojih se u tišini sjedi u određenim položajima i oslobađa svih misli.

https://www.bastabalkana.com/2015/04/gluvo-doba-zasto-je-joga-stetna-i-cemu-vodi-bavljenje-jogom

https://www.vjeraidjela.com/joga-i-ono-o-cemu-se-ne-govori/

Na kraju teksta postoji napomena napisana slovima crvene boje u kojoj se traži od pravoslavnog vjernika da odmah prekine i pokaje se zbog toga.

U sljedećem videozapisu detaljno je pojašnjena simbolika joge i hinduizma kao sotonističke religije:

https://www.youtube.com/watch?v=Ts-whi_sKxE

Hinduistički vjerski lideri (guru) često su prozivani za seksualno iskorištavanje žena.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Guru

Evo šta se kaže u jednom od pojašnjenja za tu tvrdnju:

“Za razliku od drugih religija, u hinduizmu pogledi na seksualni moral uvelike variraju ovisno o regiji, te od jednog ogranka hinduizma do drugog. Što se tiče hinduističkih svetih spisa, oni su dosta neodređeni u pogledu seksualnosti. Mada u Indiji ima hramova u kojima se otvoreno prikazuje seksualna aktivnost, kao i seksualna simbolika (primjerice falični simbol lingam), seksualno samosvladavanje smatra se bitnim za dobrobit hindusa i njegove dharmičke/ karmičke obaveze.”

Grupni seks u ovim krugovima nije nepoznanica.

Tema zaslužuje i malo opširnije istraživanje, ali neka ovo bude početak priče o ovom problemu.

Preporučujem serijal predavanja dr. Miroljuba Petrovića, koja se mogu naći na internetu.