Ko su istinski sretnici

Istinski sretnici su oni do čijih srca laž, mržnja, zavist, licemjerstvo i izdaja ne mogu naći puta

Istinski sretnici su oni koji su zaokupljeni sobom, svojim mahanama i nedostacima, pa nemaju vremena voditi brigu o tuđim mahanama i nedostacima, zbog čega ustrajno rade na popravljanju i čišćenju svojih srca i vrše samoobračun, prije nego što im Allah bude vršio obračun na Sudnjem danu.

Istinski sretnici su oni koji su spoznali suštinu života na ovome svijetu, koji su shvatili da je dunjaluk ćuprija ka Ahiretu a ne mjesto vječnog ostanka, pa su svoje vrijeme iskoristili u pokornosti Allahu.

Istinski sretnici su oni koji Allaha spominju i veličaju stojeći i sjedeći, i traže oprost od Allaha za svoje grijehe i propuste.

Istinski sretnici su oni do čijih srca laž, mržnja, zavist, licemjerstvo i izdaja ne mogu naći puta, a ako ipak za trenutak upadnu u neku od tih zamki, nastoje da se brzo oslobode i da se, uz Allahovu pomoć, vrate na Pravi put, na stazu čestitosti.

Istinski sretnici su oni koji ne govore i ne slušaju osim ono što je lijepo i korisno, i oni biraju svoje riječi kao što se biraju najbolji i najukusniji plodovi.

Istinski sretnici su oni koji slijede put Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i koji slijede njegov Sunnet riječima i djelima.

Istinski sretnici su oni koji su uvijek optimistični i koji vjeruju da ih ono što im se dogodilo nije moglo zaobići, a ono što ih je zaobišlo nije ih moglo zadesiti. Oni su strpljivi, zadovoljni i zahvalni Allahu na Njegovoj odredbi i sudbini.

Istinski sretnici su oni čija srca se smiruju kad Allaha veličaju i kad su u Njegovoj blizini, i oni su sretni i zadovoljni, makar živjeli u oskudici i neimaštini.

Allaha molimo da nas učini sretnim na dunjaluku i na Ahiretu. Amin!