Jedan dan zivota u islamu

Jedan dan zivota u islamu

Jutarnje obaveze i adabi

Čim se izjutra probudiš, radosna srca sjeti se Allaha, dž.š, uzmi abdest i klanjaj na vrijeme sabah-namaz. Nauci i redovno uci dovu kod ustajanja, kojom cinimo zahvalu Allahu na daru još jednog dana u ovozemnom životu. Dova glasi:

* El-hamdu-lillahi-llezi ahjana be'ade ma ematena ve ilejhin-nušur* (Hvala Allahu koji nas oživljava, nakon što nas (snom) umrtvi. Njemu se konacno sve vraca). Ucenjem dova i zikrova, koji ce biti spomenuti, mi se Gospodara svoga sjecamo, Njega spominjemo i velicamo i samo Njemu zahvaljujemo. To od nas i traži naš Stvoritelj: «O vjernici cesto Allaha spominjite, i ujutro i navece Ga velicajte.» (El-Ahzab, 41-42).

Ujedno, tim ucenjima postižemo zaštitu i cuvanje od šejtanskih uznemiravanja, nevolja i raznih neugodnosti. Prouci dovu i kada oblaciš odjecu: *Elhamdu lillahillezi kesani haza ve rezekanihi min gajri havlin minni va la kuvvetin*. (Hvala Allahu koji me je odjenuo (obukao) i opskrbio bez moje pomoci i moci.)

Muhammed, a.s, preporucuje nam ucenje još nekih dova tokom jutra. Kada podeš u nužnik prouci: *Allahumme inni e'uzu bike minel-hubsi vel-habaisi.* (Bože, tražim zaštitu kod Tebe od džina, muških i ženskih i svega štetnog i lošeg), a kada izadeš iz nužnika kaži: Gufraneke. (Za oprost Te molim!.)

Prije uzimanja abdesta reci: Bismillahi. (U ime Allaha). Iza abdesta prouci kelimei šehadet: *Ešhedu en la ilahe illellahu vahdehu la šerike lehu ve ešhedu enne muhammeden abduhu ve resuluhu.* (Ko prouci ovo bice mu otvoreno svih osam džennetskih kapija i bice receno: ulazi na koju hoceš).

Poslije namaza i zikra iza namaza prouci nešto iz Kur'ana i procitaj prijevod znacenja tih ajeta. Kako je lijepo poceti svaki novi dan sa ucenjem Kur'ana. Obicno se ujutro uce zadnji ajeti sure El-Hašr.

Muhammed, a.s, kaže: «Prouci suru Ihlas, Felek i Nas po tri puta kada osvaneš i kada omrkneš, bice ti dosta od svega.» «Ko god prouci svako jutro i svako vece tri puta: Bismillahillezi la jedurru me'asmihi šej'un fil-erdi va la fissema’ ve huvessemiul alim, nece mu ništa nauditi.» (Pocinjem s imenom Allaha uz cije ime ne može nauditi ništa na zemlji, ni na nebu, a On sve cuje i sve zna.)

Nadji vremena da klanjaš barem dva rekata jutarnjeg duha namaza. Muhammed, a.s, je rekao: «Svako jutro na svaki vaš zglob daje se sadaka; svaki tesbih (subhanallah) je sadaka, svako (izgovoreno) el-hamdu lillah je sadaka, svako la ilahe illellah je sadaka, svaki tekbir je sadaka, naredivanje dobra je sadaka, odvracanje od zla je sadaka, a zamjena za sve to je klanjanje dva rekata duha-namaza

Pokušaj se odvici spavanja iza sabah-namaza, jer je u jutru bereket, to je najljepši dio dana u kojem smo najsposobniji za svakodnevne obaveze. Kada izlaziš iz kuce prouci: *Bismillahi tevekkeltu alellahi ve la havle ve la kuvvete illa billah*, jer onome ko ovo prouci kaže se: Upucen si, zašticen si, sacuvan si, i od njega šejtan pobjegne.

Obaveze i adabi tokom dana

Pazi na cistocu i urednost. Na posao odlazi na vrijeme. Nikada ne kasni i ne izostaj sa radnih obaveza, jer je to emanet tebi povjeren. Radi marljivo, savjesno i odgovorno. Obavljaj namaze na vrijeme i u džematu. Ako ne stigneš u džamiju, formiraj džemat i kad si kod kuce, i na poslu, i na putu, jer i dvojica cine džemat. Budi pod abdestom ako ti to zdravlje omogucava. cesto se sjecaj i spominji Allaha dž.š. ucenjem dova i zikra.

Zahvaljuj Allahu na blagodatima rijecima: “El hamdu lillah”, jer je to garancija trajnosti tih blagodati. Kada nešto planiraš kaži: “Inša-Allah” (ako Allah da) (Kehf, 23-24); kada se necemu diviš reci: “Maša-Allah, la kuvvete illa billah” (Maša-Allah! – moc je samo u Allaha!) (Kehf, 39); kada se cudiš ili necem obraduješ, reci: “Subhanellah! Allahu ekber!” ; kod iznenadne nevolje ili elementarne nepogode izgovori: La ilahe illellah!

Ko stigne, pored svakodnevnih obaveza neka tokom dana prouci 100 putaSubhenellahi ve bi hamdihi, jer su to Allahu najdraže rijeci, i sa njima se postiže oprost grijeha.

Izvršavanjem svih ibadeta i propisanih obaveza i spomenutim ucenjima jacamo iman, izgradujemo ahlak – svoje ponašanje i odnos prema drugima, što je najvažnije za muslimansku zajednicu. Odnose i ophodenja sa familijom, komšijama, radnim kolegama, prijateljima i drugima treba da krasi plemenitost, susretljivost, poštenje i ljubaznost. Sljedeci ajet i hadis trebalo bi da nas vode i usmjeravaju u tim nastojanjima.

Allah, dž.š, kaže: «Ti sa svakim lijepo! I traži da se cine dobra djela, a neznalica se kloni!» (El-E'araf, 199), a Muhammed, a.s, je rekao: «Pravi musliman je onaj od cijeg su jezika i ruku mirni drugi muslimani.» Upitajmo se, da li su, uistinu, od našeg govora i naših postupaka mirna i zašticena naša braca. Dakle, od nas se traži ljubaznost i dobrota prema drugima, pocev od svojih najbližih.

I lijepa rijec je sadaka, selam i osmijeh upucen bratu dobro su djelo. Ne budi mrzovoljan i neraspoložen u ophodenju sa drugima. Druži se sa ucenim, dobrim i cestitim muslimanima. Kloni se društva neznalica, smutljivaca i grješnika. Budi darežljiv i nastoj pomoci drugima. Racionalno i svrsihodno koristi vrijeme i ne budi besposlen. Uci, citaj, obrazuj se i odgoji sebe i porodicu u vjeri.

Prije jela operi ruke, prouci “Bismillahi“, jedi desnom rukom i jedi umjereno, poslije jela operi ruke i usta i ucini zahvalu Allahu dovom: “El-hamdu lillahillezi at'amena ve sekana ve dže'alena minel-muslimin.” (Hvala Allahu koji nas je nahranio, napojio i ucinio muslimanima.) Budi skroman i zadovoljan onim što imaš. Moli Allaha dovom za uputu, spas i dobro svoje familije, bliže i dalje rodbine i druge brace u vjeri. cuvaj i njeguj rodbinske i komšijske odnose, poštuj ucene i starije i budi milostiv prema mladima.

Adabi i ucenja prije spavanja

Kada ulaziš u kucu prouci dovu: *Bismillahi veledžna ve bismillahi haredžna ve ala rabbina tevekkelna.” (U ime Allaha ulazimo, u ime Allaha izlazimo, na našeg Gospodara se oslanjamo, potom se nazove selam ukucanima.)

Analiziraj kako si proveo protekli dan, šta si dobro uradio i jesi li izvršio sve obaveze. Prouci zikr pred spavanje, a to je vec spomenuti zikr koji se uci i ujutro. Prouci još iz Kur'ana “Amene-rresulu i Ajetul-kursijju, jer Muhammed, a.s, kaže: «Ko prouci navece zadnja dva ajeta sure El-Bekare (Amene-rresulu…), dovoljno mu je.»

«Kad legneš u svoju postelju prouci Ajetul-kursijju tada ce nad tobom biti jedan cuvar s Allahove strane, i šejtan ti se nece približiti sve dok ne svane.» Dova pred samo spavanje je: *Bismikellahumme emutu ve ahja.” (Allahu, s Tvojim imenom umirem i živim.) Nemoj predugo spavati. Po mogucnosti klanjaj kijamu-llejl (nocni namaz), dok drugi spavaju.

Možda ce se nekome uciniti da ovih obaveza i ucenja ima previše u jednom danu. Medjutim, koliko neki provode vremena u igri i zabavi, dangubi, beskorisnim razgovorima, gledanju televizije i slicno, za spomenute zikrove, ucenja i druge hairli poslove zasigurno treba manje vremena.

I, na kraju, evo još dvije poznate dove: kur'anska dova koju je Muhammed, a.s, najcešce ucio: “Rabbena atina fid-dun'ja haseneten ve fil-ahireti haseneten vekina azaben-nar.” (Gospodaru naš, daj nam dobro na ovom svijetu, i dobro na buducem svijetu-ahiretu, i sacuvaj nas kazne Džehennema) i dova kojoj Muhammed, a.s, poducava jednog ashaba, rekavši mu: «Ona ti sadrži cijeli tvoj dun'ja i ahiret”.»: “Allahummagfirli, verhamni, vehdini, ve afini, verzukni.” (Allahu, oprosti mi, smiluj mi se, uputi me, sacuvaj me, opskrbi me.)

Dr. Ishak Sedic

Izvor: n-um.com