Istinski velikani

Uzdignut je na sedmo nebo, a zatim se vratio na Zemlju, krpio je svoju obuću, muzao ovce i jeo sa siromašnima. Tako je sa uzvišenim težnjama istinskih velikana, što se više povećava njihov ugled, povećava im se i poniznost.

Bio je na putovanju sa svojim ashabima, pa su odlučili da se odmore i da zakolju ovcu, kako bi napravili ručak. Jedan od ashaba je rekao: ”Ja ću je zaklati.”

Drugi je rekao: ”Ja ću joj oderati kožu.” Treći je kazao: ”Ja ću isjeći meso.”

A on, plemeniti Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao je: ”Ja ću sakupiti drva za vatru.” Tako je sa uzvišenim težnjama istinskih velikana, oni odbijaju bilo kakav eksluzivitet i povlašteni položaj.

Imao je na raspolaganju mnogo novca, ali ga je podijelio siromasima, a sebe je zaboravio. Kada je preselio na Ahiret, njegov štit, kao zalog, nalazio se kod jednog jevreja. Tako je sa uzvišenim težnjama istinskih velikana, oni odbijaju sve osim da budu čestiti dobročinitelji.

Predvodio je namaz ashabima i kada je učinio sedždu, unuk Hasan mu se popeo na leđa, i on, najodabraniji Allahov rob i Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nije se htio podići sa sedžde dok njegov unuk nije sâm sišao. Drugi put je predvodio namaz i čuo je plač djeteta, pa je skratio učenje Kur'ana u namazu, da majčino srce ne bi držao u neizvjesnosti i da njene misli ne bi bile zauzete plačem njenog djeteta. Takve su uzvišene težnje istinskih velikana, oni su stvoreni da budu milostivi.

Zabranjivao je svojim ashabima da iz poštovanja prema njemu ustaju pred njim. Međutim, jedanput je došao među ashabe i oni su ustali, pa se Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, naljutio na njih. Njegov pjesnik Hassan es-Sabit, primjetio je uzrujanost na Poslanikovom, sallallahu ‘alejhi ve sellem, licu, pa je to u stihovima izrazio, rekavši:

Meni je obaveza stajati pred voljenim i uglednim,

i ostavljanje te obaveze ja ne smatram  ispravnim.

Čudim se onome kome su razum i razboritost dati,

da može gledati ovu ljepotu, a da pred njom neće ustati.

Tada se Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nasmijao i time pokazao da je nestalo ljutnje kod njega. Tako je sa uzvišenim težnjama istinskih velikana, oni ispriku i izvinjenje prihvataju.

Neka je salavat i selam na tebe, Allahov Poslaniče i miljeniče! Znaj da mi ponajviše žudimo za Džennetom, jer se nadamo da ćemo se, ako Bog da, sa tobom tamo sresti.

Izvor: https://saff.ba/imao-je-na-raspolaganju-mnogo-novca-ali-ga-je-svega-podijelio-siromasima-a-sebe-je-zaboravio/