Put Sredine kao podrška na ovogodišnjem sajmu knjiga i obrazovanja u Podgorici

NVO “Islamski kuluturni centar Podgorica“, svojim prisustvom je i ove godine uvelicao 11-i po redu, međunarodni, podgorički sajam knjiga i obrazovanja.

Kur'an sa prijevodom na bosanski jezik, „ Upoznaj poslanika a.s. u nekoliko miuta”,”Ispravna Božija vjera”,”Ko je Isus?”,”Da li ste upoznali ljepote Islama?”,”Svi Božiji poslanici”, su samo jedna od  rijetkih  bogatstva Islamske literature koja su ukrašavala štand Islamskog kuluturnog centra .

Naravno,svi primjerci su bili besplatni i namijenjeni kao poklon građanima Crne Gore, bez obzira na etničku, religijsku ili nacilonalnu pripadnost.  Nasa braća i sestre iz Regiona su izrazili žaljenje zbog nemogućnosti da nam se i ove godine pridruže na sajmu, tako da smo ovog puta,nažalost, “samostalno” prezentovali i bili jedini štand sa biserima naše, Islamske literature. Poznato je, da je učenje i prenošenje znanja na druge aktivnost za koju je Svevišnji Allah obećao ugled na dunjaluku kao i veliku nagradu na Ahiretu. Takva jedna prilika nam se ukazala na ovogodišnjem sajmu knjiga. Osim naše braće i sestara muslimana(mališana i odlraslih), veliki broj posjetioca je bio drugih religijskih uvjerenja, različitih karijera i funkcija. Željni znanja o Islamu, postavljali su nam mnoga pitanja, na koja smo bili i vise nego radi da odovaramo. U znak zahvalnosti na pruženom znanju, besplatnoj literaturi i ljubaznosti, donacije za ostvarenje buducih projekata i napredniji rad našeg Islamskog Kulturnog Centra su bile nerijedak slučaj.

Ovo je za nas bila idealna prilika da razbijemo predrasude prema Islamu i pokažemo ga u njegovom pravom svijetlu,kao religiju ljubavi,predanosti,iskrenosti i valorizovanja i njegovanja najljepših ljudskih osobina.Mnogo slučajnih prolaznika se pretvorilo u predane slušaoce Allahovih pouka.Iako možda prostorno najmanji,bili smo štand sa najmogoljudnijom publikom.Locirani na samom ulazu,sa osmjehom na licima smo dočekivali i ispraćali goste ovoga sajma.Jedan takav mali gest paznje i ljubaznosti nam je iz dana u dan donosio sve veću posjecenost.Nijedan posjetilac našeg štanda nije otišao “praznih ruku”.Oni najmjladji su otišli sa slatkišima u džepovima,a ovi stariji nahranjene duše Islamskim Nurom i znanjem.

Ovim putem bi smo željeli da izrazimo veliku zahvalnost dobrotvornim organizacijama koje su nam pomogle u realizaciji ovog projekta:” Mesihat-u IZ u CG”.Hdz.Ahmedu Ahmatoviću koji je omogucio da se na našem štandu nađu prijevodi Kur'ana.Medžlisu IZ- Bijelo.,,Mesihatu IZ u Srbiji,UG Orijent iz Sarajeva,web portal NUM,Dzemat Sandžaka Put sredine,studentu Medinskog fakulteta Irfanu Klici,Džemat Stiching Hidžra iz Holandije,Džemat iz Luksemburga kao i mnogim drugim.Nasu zahvalnost izrazavamo i brojnim pojedincima koji su željeli ostati anonomni,a dali su značajan doprinos u ostvarivanju naše izlozbe.Ovu priliku bi smo takodje iskoristili da se zahvalimo i organizatorima međunarodnog sajma,direktoru Peđi Uljareviću,koordinatorki Maidi Šukurici,kao i njihovom cijelom organizacionom timu,na ovom,hvale vrijednom događaju.

Za web-portal ikcpg.me Edvin Lucević

[huge_it_gallery id=”4”]