DOBROVOLJNI POST

Pod dobrovoljnim postom se podrazumijeva pohvalni post, za čiju pohvalnost postoje šerijatski dokazi, a to su:

 1.  Post šest dana mjeseca ševvala (deseti mjesec po lunarnom kalendaru koji dolazi nakon mjeseca ramazana), na osnovu riječi Poslanika Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, koji kaže: ”Ko isposti mjesec ramazan, zatim ga poprati postom šest dana ševvala, kao da je postio cijelu godinu”[1].
 2. Post dana Arefata (deveti zul hidždže) za onog koji ne obavlja hadždž, na osnovu riječi Poslanika Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, koji kaže: ”Post dana arefata otkupljuje grijehe za buduću i prošlu godinu”[2].
 3. Post dana Ašure (10 – og muharrema) sa danom prije ili poslije njega, na osnovu riječi Poslanika Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, o postu dana Ašure: ”Otkupljuje grijehe za prošlu godinu”[3].
 4. Post bijelih dana: trinaesti, četrnaesti i petnaesti dan svakog mjeseca po hidžri (lunarnom kalendaru), na osnovu riječi Poslanika Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, koji kaže: ”Post tri dana svakog mjeseca je kao post cijele godine”[4]. U hadisu nije jasno precizirano kojih tri dana, što znači da ako bi čovjek postio 3 dana na početku svakog mjeseca, ili u sredini ili na kraju mjeseca postigao bi nagradu posta cijele godine.
 5. Post ponedjeljkom i četvrtkom, na osnovu riječi Poslanika Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, koji kaže: ”Ljudska djela se predočavaju Uzvišenom Allahu ponedjeljkom i četvrkom, pa volim da se moje djelo predoči kada postim”[5].
 6. Učestali post tokom mjeseca ša'bana i muharrema, na osnovu riječi Poslanika Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, koji kaže: ”Najbolji post poslije mjeseca ramazana je post u mjesecu muharremu…”[6], kao i riječi Aiše, radijallahu anha, koja kaže: ”Nisam vidjela da je Poslanik u nekom mjesecu više (dobrovoljno) postio od mjeseca ša'bana”[7].
 7. Davudov post, tj. da se jedan dan posti a sljedeći mrsi, na osnovu riječi Poslanika Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, koji kaže: ”Uzvišenom Allahu je najdraži Davudov post. Postio bi jedan dan, drugi dan bi mrsio”[8].

Plodovi dobrovoljnog posta:

 1.  Postom se rob približava Gospodaru, a navika na post nakon mjeseca ramazana je znak da su čovjeku primljena dobra djela učinjena tokom mjeseca ramazana, ako Uzvišeni Allah hoće;
 2. Čovjekov post nakon mjeseca ramazana je znak zahvalnosti roba svome Gospodaru, neka je slavljen On, jer zbog posta u ramazanu, vjerujući u Uzvišenog Allaha i očekujući nagradu od Njega, On Uzvišeni briše grijehe učinjene ranije. Stoga je post propisan nakon ramazana kao zahvala za tu blagodat;
 3. Dobrovoljni post je poput ugovora između muslimana i njihovog Gospodara, zato što je činjenje dobrih djela ustrajno, a samim tim je i čitav život posvećen činjenju dobrih djela;
 4. Dobrovoljni post je razlog Allahove ljubavi prema Njegovim robovima, odazivanje na njihove dove kao i opraštanje grijeha.

Molim Uzvišenog Allaha da nam poveća nagradu, da nam se smiluje Njegovom milošću, jer zaista On sve čuje, blizu je i odaziva se na molitve onih koji Ga mole.

Pripremio:

Prof. Ferid Aljović


[1] Hadis bilježi Muslim, poglavlje o postu (4/312), br. 1164.

[2] Hadis bilježi Muslim, poglavlje o postu (4/305), br. 1162.

[3] Hadis bilježi Muslim, poglavlje o postu (4/305), br. 1162.

[4] Hadis bilježi Buhari, poglavlje o postu (1/529), br. 1976, Muslim, poglavlje o postu (4/301), br. 1159.

[5] Hadis bilježi Tirmizi, poglavlje o postu, str. 434, br. 747.

[6] Hadis bilježi Muslim, poglavlje o postu (4/311), br. 1163.

[7] Hadis bilježi Buhari, poglavlje o postu (1/527), br. 1969, Muslim, poglavlje o postu (4/292), br. 1156.

[8] Hadis bilježi Buhari, poglavlje o postu (1/530), br. 1979, Muslim, poglavlje o postu (4/296), br. 1159.