DOBROVOLJNI NAMAZI (SUNNETI)

Od Allahove mudrosti i milosti prema Njegovim stvorenjima je to što im je propisao sunnete (dobrovoljne namaze) i učinio da uz svaki obavezni ibadet ima i dobrovoljni ibadet od iste vrste (na primjer obavezni namaz i dobrovoljni, obavezni post u mjesecu ramazanu kao i dobrovoljni post i sl.), da bi na taj način čovjek upotpunio obavezne ibadete zbog propusta koji su nastali u toku izvršavanja tih obaveznih ibadeta. Sunnet (dobrovoljni namaz) nije obavezan vjernicima, već je on dodatno dobro djelo za njegovog izvršioca.

Dobrovoljni namazi (sunneti) se dijele na dvije vrste:

  1. Dobrovoljni namazi, sunneti koji su pritvrđeni i
  2. Dobrovoljni namazi, sunneti koji nisu pritvrđeni.

Pritvrđeni sunneti su dobrovoljni namazi koje je ustrajno klanjao Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u mjestu boravka i na čije obavljanje je pozivao i koje je rijetko izostavljao. Njih ima dvanaest rekata, i to: četiri rekata prije i dva poslije farza podne namaza, dva rekata nakon akšam namaza, dva rekata nakon jacije i dva rekata prije sabah namaza.

Sunnetia koji nisu pritvrđeni su oni namazi koje je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, obavljao povremeno, kao što su dva ili četiri rekata ikindije namaza, dva rekata prije i dva rekata poslije jacije namaza. Dakle, ovo su dobrovoljni namazi koji nisu pritvrđeni.