DJELA OD KOJIH ĆE ČOVJEK IMATI KORISTI I NAKON SMRTI

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: ”Kada čovjek preseli se na ahiret, prestanu mu teći nagrade za dobra djela osim u tri slučaja: trajna sadaka (milostinja), znanje kojim se drugi koriste nakon njegove smrti i dobro odgojeno dijete koje upućuje dovu za njega”[1].

Propisi koji se izvlače iz hadisa su sljedeći:

  • Od blagodati koje je Uzvišeni Allah dao pripadnicima ovog ummeta jeste i to što ih je uputio na djela zbog kojih će imati nagradu i nakon smrti.
  • Trajna sadaka je vrsta sadake čija je korist trajna, kao što su vakufi, poklonjeni mushafi ili knjige, izgrađene džamije i škole, kuće i slično od čega će muslimani imati koristi.
  • Znanje koje čovjek ostavi iza sebe, a kojim će se ljudi koristiti nakon njegove smrti jeste poput podučavanja drugih, bilo da su to učenici ili neko drugi, napisane ili prevedene knjige.
  • Od trajne sadake jeste i dobro dijete, koje je odgojeno u islamu i čiji će odgoj koristiti njegovim roditeljima nakon njihove smrti, tako što će doviti za njih moleći Uzvišenog Allaha za Njegov oprost i milost prema njima.

[1] Hadis bilježi imam Muslim.