“Budi koristan član svog društva” – Akcija čišćenja rekreacionog centra u Novom Pazaru

NVO Put Sredine je organizovao i uspješno realizovao još jednu akciju u nizu, pod sloganom “Budi koristan član svog društva”. Akcija je bila čišćenje rekreacionog centra u Novom Pazaru. Veliki broj naše vrijedne omladine se odazvalo našem pozivu. Ovom prilikom im se zahvaljujemo, kao i volonterima iz naše organizacije. Apelujemo na naše sugrađane da vode računa gdje odlažu smeće, da se trude da prostor koji svi mi koristimo za odmor i rekreaciju održavamo čistim. Vjernik musliman ne smije dozvoliti prljanje grada, zelenih površina, jer je čistoća dio imana.

Kaže Allah, dž.š., u drugom dijelu 222. ajeta Sure El-Bekare:: “…Zaista Allah voli one koji se kaju i voli one koji se mnogo čiste!” (Suretu El-Bekare: 222)

Vjernici se zbog toga trebaju takmičiti u čistoći i u tom pogledu biti uzori u svojim životnim sredinama. Musliman treba da se ističe da sve što se veže za njega bude čisto i uredno. Naši dobri Bošnjaci su posebno vodili računa o čistoći, tako da su njihova tijela, odjeća, kuće, avlije i putevi blistali od čistoće. Za njih nisu trebali zakoni da ih prisile na održavanje javnih površina, već ih je islam tome podučio i učinio ih pretečama u ekologiji i higijeni uopšte. Žalosno je da se sve to polako gubi iz života modernih Bošnjaka…

Kaže Poslanik, s.a.v.s., u hadisu koga prenosi Sevban, r.a., a bilježi imam Ahmed: Čistoću ne čuva osim mu’min!” (Ahmed)

Zato, braćo i sestre, gdje god bili uklonimo ono što smeta, jer ćemo na taj način posvjedočiti naš iman i budimo od onih koje krasi svojstvo stida! Braćo i sestre, budimo od onih koji su čisti i čuvajmo našu okolinu čistom i urednom, jer je to praksa Muhammeda, s.a.v.s., i naših dobrih predaka!

Gospodaru, učvrsti nas na putu islama, ne iskušavaj nas sa onim što nećemo moći podnijeti, učini nas od onih koji su čisti, uputi našu djecu i naše potomke i učini ih časnim pripadnicima ummeta, budi nam milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u džennetu, društvom sa: poslanicima, šehidima i dobrim ljudima!