Akcija čišćenja Gazivode jezera Ribariće reportaža

Poslanik s.a.w.s. je čistoću smatrao polovinom vjere i mi moramo slijediti njegove besprijekorne Poslaničke manire. A koje su koristi čistoće? Pa pročitajmo

Poslanik s.a.w.s. kaže: „Et-tahuru šatrul-iman“ (Čistoća je pola vjere) (hadis bilježi imam Muslim).

Ovaj hadis ukazuje na važnost čistoće tijela i sada svi znamo važnost čistoće jer nas to štiti od svih bolesti. Čistoća tijela znači uklanjanje bakterija i prašine koja se nakuplja i znači da je to zaštita i prevencija za većinu bolesti kao što su kožne bolesti i bolesti usta. Stalna čistoća lica i ruku znači smanjenje broja bakterija koje ulaze kroz usta i nos, što je prevencija i zaštita od respiratornih i probavnih bolesti. Zbog toga je Poslanik s.a.w.s. smatrao čistoću polovinom vjere.

A od metoda Poslaničke čistoće je i to da je Poslanik s.a.w.s. zabranjivao uriniranje u vodu, a otkriveno je da ljudski urin sadrži mnoge bakterije koje se na druge ljude mogu prenijeti kroz vodu. A urin, posebno u stajaćoj vodi, je uzrok širenja mnogih infekcija, kao što su kolera, tifus, i dječja paraliza.

Među metodama čišćenja je i temeljno čišćenje poslije uriniranja, a dokazano je da oni koji upražnjavaju ovu lijepu naviku imaju ogromne medicinske koristi od toga. Potpuno uklanjanje nečistoće, štiti ljude od mnogih bolesti reproduktivnog sistema, kao i mnogih infekcija i upalnih procesa.

Vjernik se mora okupati barem jednom sedmično kako bi površinu kože očistio od prašine, bakterija, bakcila, gljivica, ostataka znoja itd. To pomaže u zaštiti kože od bolesti kože i pomaže disanju i zaštiti pora kože.

Također, među metodama Poslaničkog čišćenja je i pranje ruku nakon buđenja, da bi se oklonilo ono što je od bakterija, masnoće, i znoja, došlo na njih tokom sna.

Stoga, možemo zaključiti da je od ogromne važnosti hadis, u kojem Poslanik s.a.w.s. kaže:

„Ako se neko od vas probudi iz sna, neka ne stavlja svoje ruke u posudu a da ih prije toga ne opere tri puta.“ (Bilježe Buharija i Muslim)

Koliko je samo čistoća bitna govori nam i slijedeći hadis Allahovog Poslanika, a.s., gdje se čistoća stavlja kao prvi uvjet za primljenost naših djela. Tako naš Resul, a.s., kaže sljedeće:

“Bez čistoće namaz neće biti primljen.”

– “Allah zaista voli one koji se često kaju, i voli one koji se mnogo čiste.” (Al-Baqara, 222.)

– Buhari bilježi, u poglavlju Mevakitu essalah, broj 497, predanje od Ebu Hurejre u kojem stoji da je čuo Poslanika, s.a.v.s., kada je rekao:

„Jeste li vidjeli kod onoga pored čijih vrata protječe rijeka u kojoj se kupa pet puta na dan da li ostaje nešto nečisto na njegovom tijelu? Rekoše: Ne ostaje ništa. Ja Poslanik, a. s., reče: „Isto je i s pet dnevnih namaza kojima Uzvišeni Allah briše grijehe.“

– „O vjernici! Kad namjeravate da namaz obavite, vi lica svoja umijte i ruke svoje do iza lakata operite, glave svoje vi potarite, i noge svoje do iza članaka operite! A ako ste neokupani, vi se okupajte. A ako budete bolesni, ili budete putovali, ili hudu neki od vas prirodnu potrebu izvršili, ili sa ženama svojim spolni odnos imali – a vode niste našli – tad tejemum uzmite rukama svojim čistu zemlju dotičući i njima preko lica i ruku svojih prelazeći! Allah ne želi da vam ikakve teškoće učini, već želi da vas očisti i blagodat Svoju prema vama upotpuni, da bi ste vi zahvalni bili!“ (El-Maida, 6)

– Muslim u svom Sahīhu i Ahmed ibn Hanbel u svom Musnedu od Aiše bilježe da je Pejgamber, s.a.v.s., rekao:

Deset stvari je od fitreta (iskonske prirode):

1) potkresivanje brkova (kod muškaraca),

2) puštanje brade (kod muškaraca),

3) upotreba siwāka/miswāka (za higijenu zuba),

4)ispiranje nosa vodom,

5) rezanje noktiju,

6) pranje ruku među prstima i zglobovima,

7) uklanjanje dlaka ispod pazuha,

8) brijanje oko stidnih mjesta,

9) pranje nakon obavljene nužde (i velike i male),

10) ispiranje usta i grla vodom.

– Hadis iz naslova je dio većeg hadisa koji glasi:

– “Čistoća je pola vjerovanja (imana), zahvala Allahu, dž.š., puni mizan, subhanallahi i elhamdulillahi pune prostor između nebesa i Zemlje, namaz je svjetlo, zekat je dokaz, strpljivost je sjaj, Kur’an će biti dokaz za tebe ili protiv tebe, svi ljudi žure da prodaju svoju dušu. Tom prodajom ili je otkupe ili je upropaste.”

– Završićemo jednim hadisom kojeg prenosi Alija a bilježi ga Deylemī:

O Alija, rezanje noktiju, uklanjanje dlaka ispod pazuha i brijanje oko stidnih mjesta četvrtkom je najpodesnije, a kupanje, stavljanje mirisa i oblačenje (lijepe) odjeće ide petkom.